fredag 18. juni 2010

...



Idag klikket jeg på en artikkel i VG-Nett med overskriften Fizza fikk 17 seksere...men hevder hun har dårlig hukommelse

Denne artikkelen er i en artikkel-serie som VG har kjørt i det siste som heter Nye Norge. I denne artikkelen har de laget en profil på en jente, opprinnelig fra Pakistan, som har fått 17 seksere på ungdomskolen i år. Artikkelen i seg selv hadde passet best i en lokalavis, men det er hyggelig for henne at hun får positiv oppmerksomhet rundt hennes arbeid.
Dessverre, i ett sekund blir Fizza lagt ufrivillig lagt i en kategori som hun mest sannsynlig ikke har noe med.
Her er ett utdrag fra artikkelen. Kan du se hva jeg retter til?




SVAR:
Jeg har til en viss grad lært å analysere artikler med ett kritisk blikk, og jeg legger kjappere merke til retoriske grep som, med eller uten hensikt, er med på å påvirke det vi leser.

Teksten i den syvende setningen i dette utdraget er: Les også: Vil ikke stanse misjoneringen ved Høgskolen.
Denne linken er for en artikkel om Islam Net som har fått lov til å holde foredrag og møter på Høgskolen i Oslo der VG mener de driver misjonering for Islam og har invitert kontroversielle imamer til å holde foredrag.
Den eneste tilknytningen som Fizza har til denne artikkelen er at alle bor i Norge. PUNKTUM. Det er ingen annen link. Det står ikke i artikkelen om hun er muslim, går på Høgskolen, er tilknyttet Islam Net eller kontroversielle imamer.
Så hvorfor har noen valg å knytte henne opp mot disse elementene? Hvem har valgt å legge til denne linken i artikkelen, og hva har personen tenkt når han eller hun har valgt å sette opp artikkelen på denne måten?
Er dette resultatet av ett bevisst valg, eller en mangel på linker til lignende artikler fra VG?

Det er viktig å lese aviser med ett kritisk blikk, for det er slik de ekte meningene blir synlige.

2 kommentarer:

Nassir sa...

Godt observert!! Leste artikkelen men hoppet over linken og leste videre på neste avsnitt. La først merke til det nå. Sykt

Nasim sa...

Sånne ting skjer faktisk hele tiden, og det er ikke bare inne i teksten. Det har skjedd at for eksempel internett-adressa som artikkelen har er veldig misvisende. Ett tenkt eksempel kan være om det er en artikkel om en moské i oslo, så er adresselinja www.vg.no/moske_radikale_islamister
(Dette er bare ett tenkt eksempel. Ikke noe som er faktisk)

Nå har forresten VG Nett rettet på det og linka istedet til en artikkel om søknader til videregående skole istedet.